BİOKÜTLE ODUN YAKITI HAKKINDA

Kelime anlamı olarak tablet, misket, yumak, topak anlamlarına gelen pelet, terminolojik olarak, genellikle küçük formda oluşturulmuş, genellikle 6-10 mm çapında ve 10-50 mm arasında uzunluğu olan, sıkıştırılmış bir yakıt türüdür. Bütün odun çeşitlerini kullanarak pelet üretilebilir. Ancak yumuşak odun türleri (ibreli ağaçlar) pelet için daha uygundur. Çünkü yumuşak odun türleri sert odun türlerinden (yapraklı ağaçlar) daha çok lignin içermektedir. Lignin doğal yapıştırıcı madde olarak odunun içinde olduğunda pelet üretiminde bağlayıcı madde olarak katkı sağlar. Pelet üretiminde herhangi bir ek katkı maddesine gerek duyulmaz. Herhangi bir katkı olmadan üretilebilen pelet, kalorifer kazanlarında, evdeki sobalarda (pelet sobası), sanayide, ekmek fırınlarında ve farklı yerlerde kullanılabilir.

Yaygın olarak kullandığımız petrol ve kömür gibi fosil esaslı yakıtlar çevresel zarar biçiminde ortaya çıkan tehlikenin gerçekleşmesini hızlandırmaktadır. Pelet, dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılmakta olup çevreye zararı çok az olan bir yakıt türü olması nedeniyle avantaj sağlamaktadır.

Peletin rutubet ortamında üretiliyor olması ve çok küçük ebatlarda sıkıştırılarak elde edilmesi nedeniyle yakıt muadillerine (kömür vb) göre yaklaşık 2 katı enerji elde edilmesi mümkün.

Odun peletleri direkt odun yakılması biçiminde elde edilen enerjiye kıyasla 4 ile 10 kat daha yoğun bir yakıttır. Bu yüksek yoğunluk (650 kg/m3) yoğun bir depolama ve uzak mesafelere uygun ve ucuz nakliyeyi sağlar. 1 MWh enerji üretmede pelete kıyasla doğalgaz 3 katı, fuel-oil 5 katı ve elektrikle ısıtma ise 10 katı kadar atmosfere CO2 salmaktadır. Bu değerler dikkate alındığında, peletle enerji üretme ve pelet kullanımı karbon kullanımı bakımından çok avantajlı bir ortam yaratmaktadır.

Ayrıca kalıntı olarak karşılaştırma yaptığımızda peletin kül oranı %1’ dir. Kömürün yanması ile oluşan kül oranı (% 3 ile 20 arası) ve tarımsal bitkiler, otlar ve artıkların kül oranı (% 3 ile 10 arası) ile kıyaslandığında avantaj sağladığı görülmektedir.

Kömür sobalarında olduğu gibi bacadan duman çıkmaz ve kömür gibi zehirleme tehlikesi yoktur.

Cüruf oluşturmaz.

Bacalarda tıkanma yapmaz ve kurum bağlamaz.

Doğalgazın olmadığı yerlerde doğalgaz rahatlığı sağlayan bir yakıttır.

Sürdürülebilir bir kaynaktır.

Odun ve kömüre oranla, pelet yakıtının depolanması çok daha az yer kaplamaktadır.

Odun pelet ısıtma sistemleri, ozon dostudur ve CO salınımı Kyoto Protokolü’ne göre kabul eşik değerlerinin altındadır.

Klasik katı yakıtlı sistemlerin kullanımında, bacalarda önemli oranda kreozot (katran ruhu) oluşur. Pelet sistemlerde ise kreozot hemen hemen hiç yoktur. Bu nedenle bir baca olmaksızın da dışarı egzoz edilebilir (hermetik kombilerde olduğu gibi).

Peletler küçük sobalar için ve otomatik beslenmeye uygundur, briketler ise daha büyük boyutları ve yüksek yanma sıcaklıkları nedeniyle 500 kW’tan daha küçük kazanlarda yakıt olarak kullanılmaya uygun değildir.

Odun briketi kömür yanan kazanlarda hiçbir değişiklik yapılmadan doğrudan kullanılabilmektedir.